Π ήγε να πει στη μάνα της , “πα να το πω στη μάνα μου” , έτσι είπε και έφυγε τρέχοντας, ανεμίζοντας τα μαλλιά της , πως θα ερχόταν μαζί μας σινεμά. Μα δεν ήρθε. Ούτε την άλλη μέρα , ούτε την παράλλη. Σταμάτησε απ’ το σχολείο. Την πήρε η μάνα της στο υφαντήριο.
Την τρίτη μέρα, κοιτάζοντας ο Νίκος το κλειστό παράθυρο της κάμαράς της είπε «Θα μπαρκάρω». Έτσι αρχίζει αυτό το παραμύθι. Με δύο καπρίτσια. Ένα της μάνας της και ένα του Νίκου.
Περνούσαν οι μέρες, άλλες φορές πολλές μαζί σαν συγχορδίες και άλλες μία μία σαν νότες κλίμακας μονότονης.
Νέα από τον Νίκο δεν είχαμε. Καμιά φορά που περνούσαμε έξω από το σπίτι της ακούγαμε το ακορντεόν της και στεκόμαστε να θαυμάσουμε το χάρισμα .
Ο Νίκος ξεμπάρκαρε ύστερα από εφτά χρόνια τη μέρα που Ελένη η έχασε τη μάνα της.
Πήγαμε το βράδυ από το σπίτι της. Πέρασε κι ο Νίκος πιο μετά. Η Ελένη μας έβγαλε ρακί κι ελιές απ’ το χωριό της. Αργά το βράδυ, όταν έφυγαν οι γειτόνισσες, έφερε το ακορντεόν. Τότε σηκώθηκε Νίκος να φύγει . «Μείνε», του έγνεψε. Αυτός στάθηκε λίγο. «Πα να το πω στη γυναίκα μου» ψιθύρισε. Η Ελένη πήρε το ακορντεόν αγκαλιά κι έσκυψε πάνω του όπως η μάνα που θηλάζει το παιδί της. Πρώτα έβγαλε μια ανάσα αυτή και μετά άλλη μια το ακορντεόν.
Ένα απόγευμα με ψιλόβροχο, απ’ αυτά που θες να ανοίξεις το παράθυρο, να μυρίσεις και ν’ αφουγκραστείς, ο Νίκος στάθηκε στην αυλόπορτα της Ελένης.
Μόνη σου είσαι; Μόνη μου. Να έρθω μέσα; Για πόσο; Για λίγο . Για σένα το λίγο είναι πολύ.
Τις Τετάρτες που η ορχήστρα είχε ρεπό η Ελένη ζήτησε να παίζει στο μαγαζί μόνη της. Καθόταν με τη σειρά στις παρέες, έπαιζε, ο κόσμος τραγουδούσε. Το μαγαζί γέμιζε.
Ένα βράδυ πήγαμε μαζί με τον Νίκο , που ζούσε πια μόνος. Μείναμε τελευταίοι, έκλεινε το μαγαζί. Πάμε σπίτι μου να συνεχίσουμε. Θα έρθεις Ελένη; ρώτησε ο Νίκος. Πα να το πω στον άντρα μου απάντησε αυτή. Αλλά δεν φάνηκε.
Ύστερα ο Νίκος μπάρκαρε στο γκαζάδικο που βούλιαξε Κωνσταντίνου και Ελένης ανοιχτά της Μάλτας. Αύτανδρο. Ήμαστε στο σπίτι της – «βάλτε ράδιο» είπε ο Θέμις μπαίνοντας βιαστικά στο δωμάτιο. Ακούσαμε το όνομά του Νίκου στις ειδήσεις.
Η Ελένη σηκώθηκε απ’ το τραπέζι, φόρεσε τη ζακέτα της, έβγαλε από το μπαούλο το κιτρινισμένο «σεντόνι τους» με μια καφέ κηλίδα, ξεραμένο παρθενικό αίμα. Που πας; ρώτησε ο άντρας της. Πα να το πω στη μάνα του.
[…] keep reading […]
Γιατί αν δεν έχει κάπου να πα να τα πεις είναι σαν να μην τα έζησες. Κι αν πρέπει κάπου να πα να τα πεις, είναι σαν τα έζησες μισά. Συγκινητικός όπως πάντα….
πολύ όμορφο μέσα στην τραγικότητα του….
@Niemandsrose
Και αν τα έζησες μισά κανείς δεν μπορεί να τα «τελειώσει»
@ioudas
Σε ευχαριστώ. Νάσαι καλά.
Όμορφο!
Να που υπάρχουν (υπήρχαν)και γυναίκες σαν την πιστή Πηνελόπη. Τόσες πολλές τις έχω συναντήσει στα δικά σου γραπτά…για να είμαι ειλικρινής, καμμιά φίλη δεν έχω «Πηνελόπη» αλλά και για μένα αμφιβάλλω εάν θα ήμουν ποτέ έτσι!…
Απ’την άλλη πλευρά αν το δούμε όμως, ίσως και να είναι θετικό, ό,τι τελειώνει πρέπει να τελειώνει…έστω και άδοξα, μπαμ και κάτω!
@χαρτοπόντικας
χαίρομαι που σου άρεσε συμ.
@betty
Στατιστικά υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να συνατήσει κάποιος μια «Πηνελόπη» ή μια «Ελένη» ή μια «Ζηνοβία».
Λες : «αλλά και για μένα αμφιβάλλω εάν θα ήμουν ποτέ έτσι»
και αναρωτιέμαι ποια μορφή έχουμε άραγε στην «οθόνη» των άλλων;
Συμφωνώ στο «ότι τελειώνει πρέπει να τελειώνει» ακόμα και με χαριστική βολή. Χειρότερο από ένα άδοξο τέλος είναι ένα «παρατεταμένο» τέλος.
…αλλοίμονο σ’ όποιον δεν αντέχει το χωρισμό.
Αυτός δεν αντέχει ούτε την αγάπη.
Η όπως το ’λεγα κάποτε: «εγώ έχω μάθει να φεύγω».
Ύστερα μπήκα στον τροπικό του καρκίνου και ξεχάστηκα.
Μα ο όρκος ήτανε δοσμένος: «φυγή απ’ του κορμιού της τ’ ακρογιάλια, στα κοράλια του βυθού»,
όσο ζει κι η μάνα μου… που τ’ ακούει όλα με τα μάτια.
-«πα να της κρύψω το κακό»
[ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙ…
ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ Η ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΠΟΙΗΜΑ,
ΠΟΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ, ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΩΡΑ;]
@ απ’ αλλού
Σε ευχαριστώ πολύ που έκανες τον κόπο να το διαβάσεις και χαίρομαι αφάνταστα που σου άρεσε πατριώτη. 🙂
-Ποιά μορφή έχουμε στην οθόνη των άλλων;
-Η μορφή που αφήνουμε να φαίνεται ηθελημένα ή άθελά μας. Εξαρτάται βέβαια και κατά πόσο ασχολούνται μαζί μας, εάν χρησιμοποιούν μεγεθυντικό φακό, προτζέκτορα υψηλής τεχνολογίας, υψηλή ανάλυση οθόνης, σοβαρή μετάφραση κ.λ.π. 🙂
…
…μου επιτρέπεις -που και που- να περνώ να το διαβάζω, ξανά και ξανά και ξανά;…
Τίποτα… Απλώς ήθελα να σου πω πως το όνομα της κόρης μου είναι Κρήνη…
@ Niemandsrose
Κρήνη. Τι όμορφο όνομα. Εύχομαι να γίνει μια συνταρακτική γυναίκα. 🙂
Reblogged στις σπουδώνΤΟπος ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ φροντιστήριο μ.ε..