Έχω υποσχεθεί στην Μαιρούλα να την βοηθήσω σε μια εργασία για την φυγόκεντρη και την κεντρομόλο δύναμη. Ένα καλό παράδειγμα θα ήταν ότι ο μπαμπάς της ασκεί κεντρομόλο δύναμη στην μαμά της, ενώ εγώ φυγόκεντρη, αλλά δεν με συμφέρει, γιατί η φυγόκεντρη είναι ψευδοδύναμη. «Είναι καλύτερα να της πω ότι δεν πρόλαβα, έτσι κι αλλιώς η εργασία της είναι για την επόμενη εβδομάδα και έχω υποσχεθεί στην γιαγιά μου να την συνοδέψω στα γενέθλια του παιδικού της έρωτα του κύριου Φώτη».
Όλα τα «τμήματα» του φροντιστηρίου «λειτουργούν» μόνο εργάσιμες ημέρες και ώρες. Το «κόστος» για τις γιορτές και τις αργίες ξεπερνάει τις δυνάμεις της Δέσποινας. Όχι τις σεξουαλικές, τις συναισθηματικές. Έχω δεχθεί σαν φυσική νομοτέλεια πως οι γυναίκες στην επαρχία δεν χωρίζουν εύκολα, πόσο μάλλον όταν υπάρχει στη μέση ένα παιδί και μια αξιόλογη κοινωνική θέση του συζύγου, όμως συχνά τις νύχτες ονειρεύομαι τα ανταλλάγματα της συζυγικής διαβίωσης της Δέσποινας όσο κι αν αυτή με διαβεβαιώνει για το αντίθετο : «Με έναν άντρα πάω μόνο». Η φωνή της έχει μια σιγουριά που με καθησυχάζει για λίγο μόνο. Μετά σκέφτομαι πως με την ίδια σιγουριά παρέχει διαβεβαιώσεις στον άντρα της, θυμώνω και μιλάω άσχημα. Εκείνη μου κρατάει μούτρα για λίγο και μετά στέλνει μήνυμα. «Έχω χάσει πολλά μαθήματα. θα μου βάλεις ένα διαγώνισμα;» Υπάρχουν τρία είδη σεξ με την Δέσποινα, «απροειδοποίητο τεστ», «προειδοποιημένο διαγώνισμα» και «επαναληπτικό διαγώνισμα». Το πρώτο γίνεται συνήθως όταν η γιαγιά κοιμάται, η Μαιρούλα λείπει στα Αγγλικά και η Κάτια φτιάχνει πιροσκί συντροφιά με την τηλεόραση της κουζίνας. Η Κάτια είναι από την Ρωσία. Το δεύτερο, όταν η γιαγιά λείπει ολόκληρη την ημέρα περιοδεύοντας στο σόι και το «επαναληπτικό τρίωρο διαγώνισμα» όταν η Δέσποινα επιστρέφει από τις οικογενειακές διακοπές της το καλοκαίρι το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
Η Μαιρούλα είναι παιδί έξυπνο και πρόσχαρο. Δεν συμπαθούσε τα μαθηματικά και την φυσική. Η φράση «μαθηματικός τύπος» της προκαλούσε συμπτώματα κατάθλιψης, μέχρι που της διηγήθηκα την ιστορία της Εμιλί ντι Σατλέ, μιας νέας γυναίκας που ξόδεψε την ζωή της στην προσπάθεια ανακάλυψης του μαθηματικού τύπου της κινητικής ενέργειας «ένα δεύτερο επί μάζα επί ταχύτητα στο τετράγωνο». Όταν κατάλαβε πόσο πάθος έρωτας και ζωή ξοδεύτηκαν για να μπουν τα σύμβολα του τύπου στην σωστή σειρά και μάλιστα για να επιβεβαιωθεί αυτό το «τετράγωνο της ταχύτητας» γοητεύτηκε. «Αυτό ήταν. Βρήκα το κουμπί της». Δυστυχώς δεν είναι γνωστές πολλές τέτοιες ιστορίες, έτσι αναγκάζομαι να κατασκευάσω μόνος μου «επιστημονικά» φανταστικά ρομάντζα όταν την βλέπω να δυσανασχετεί με το μάθημα. Νομίζω πως το επιστημονικό ρομάντζο μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια την επιστημονική φαντασία.
-Θα μου πεις και μένα την ιστορία του Βολταίρου και της Εμιλί που είπες στη Μαίρη; με ρώτησε ένα μεσημέρι στην κουζίνα της γιαγιάς όταν έφυγε η Κάτια.
Αποκωδικοποίησα γρήγορα το “σήμα” της. Ήταν η πρώτη φορά που μου μιλούσε στον ενικό και είχε προσθέσει τον Βολταίρο στον τίτλο του “ιστορικού της αιτήματος”. Πιο μετά παρατήρησα πως τον είχε προτάξει. Καμιά λέξη δεν έχει τυχαία θέση στον γυναικείο λόγο. Ίσως να είμαι άδικος και να πρόκειται για κάποιο είδος ερωτικού συντακτικού μιας πανανθρώπινης γραμματικής. Μπορεί όμως η θεωρία μου να είναι λάθος.
-Ποιος το είπε αυτό;
– Ο Karl Pearson
-Και τι όνομα έχει η θεωρία του;
-Θεωρία πιδάκων.
8ελω συνεχειααα…
οι ιστοριες σου με ταξιδευουν…με πανε αλλου,στο χω ξαναπει…
λες κι ολα βρισκονται μπροστα μου σε ενα καμβα μαγικο…καληνυχτες…**γρηγοραααααααα συνεχεια!!
@in the sky
Αν είναι έτσι τότε συνεχίζεται σίγουρα
[…] 2, 2008 από padrazo Ένας τρόπος να με πλησιάζει η Δέσποινα όταν τα τσουγκρίζαμε ήταν να μου αναθέτει καθήκοντα […]